Kurulustan konuya iliskin yapilan basin aciklamasi asagida bulunuyor

Kurulustan konuya iliskin yapilan basin aciklamasi asagida bulunuyor

22.06.2017 (Enexion)

 

Kurulustan konuya iliskin yapilan basin aciklamasi asagida bulunuyor: turkiye'de enerji maliyetlerinin yukselmesi ve serbest piyasanin zor durumda kalmasi, enerji tedarik fiyatlarina yansidi. Sanayi kuruluslarinin enerji maliyetleri bir onceki yila kiyasla yaklasik yuzde 20 oraninda artti. 2017 yilinin ikinci yarisi elektrik ve dogalgaza zam, doviz kurlarindaki artis gibi cok fazla risk iceriyor.

 

Enexion enerji danismanlik genel muduru ceren ozdal, enerji maliyetlerindeki yukselise dikkat cekerek, piyasadaki dalgalanmanin yilsonuna kadar surmesini ongorduklerini belirtti. Ozdal, usd/tl kurunun gectigimiz donemde yuzde 25`e varan yukselisi ile doviz bazli finansman yuku olan bircok enerji ureticisinin olumsuz etkilendigini vurguladi. Her ne kadar kur gectigimiz birkac aylik donemde geri cekilse de sirketlerin risk algisinin devam ettigini bildiren ozdal, onumuzdeki donemde spot piyasadaki enerji fiyatlarinin da yukselme cizgisinde oldugunu ifade etti.

 

Tedarikcilerin gectigimiz yil yasanilan dogalgaz krizinin bir benzerinin aralik 2017`de yasanma ihtimaline karsi aralik kontratlarinda cekimser davrandiklarini soyleyen ozdal, elektrik ve dogalgaz tarifelerindeki beklentilere ve dolardaki hareketlilige bagli olarak elektrik maliyetleri artmaya devam edebilecegini sozlerine ekledi. Almanya`daki enerji tedarik yontemleri ornek alinabilir ceren ozdal, enerji maliyetlerinin en onemli ek kalemi olan yenilenebilir enerji kaynaklari destekleme mekanizmasi (yekdem) birim maliyetinin, yenilenebilir enerjide yasanan yuzde 15 kapasite artisi ve dolar kurundaki yukselis ile beraber 2017 yilinda, 2016 yilina kiyasla yuzde 50 civarinda bir artis gostermesi beklendigini acikladi.

 

kaynak: atayatirim.com.tr

UNGC
Comminty Member
Womens Empowerment Principles
EPD

Copyright 2023 - İçerik hakları saklıdır.