2018 Nisan Piyasa Gelişmeleri – Beklentiler ve Tavsiyeler

23.03.2023

 

Enexion ekibi olarak size kısaca Nisan ayında yaşanan piyasa gelişmelerinden kısaca bahsetmek isteriz.

Enexion ekibi olarak size kısaca Nisan ayında yaşanan piyasa gelişmelerinden kısaca bahsetmek isteriz.
– Doğalgaz tarifesine yüzde 9,7 oranında, elektrik tarifesine ise yüzde 4,5 oranında zam geldi.
– Spot piyasa fiyatı (PTF) geçtiğimiz 2017 Nisan ayına göre yüzde 33 artış göstererek 193,5 TL/MWh olarak gerçekleşti.
– Tezgah üstü piyasalarda 2019 elektrik fiyatları yüzde 10’a varan oranda artış göstererek 215 TL/MWh seviyelerine geldi.
– YEKDEM Mart ayında önceki yılın aynı ayına göre yüzde 50 artış göstererek 65,8 TL/MWh olarak gerçekleşti.
– PTF + YEKDEM formülü ile tedarik gerçekleştiren bir son kaynak tedarik tarifesine mensup bir sanayici şirketi için enerji maliyetinin geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 30 artarak 265-270 TL/MWh olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

Buna göre Nisan ayında bizimle çalışarak sabit fiyat alan sanayiciler ise PTF + YEKDEM formülüne göre yaklaşık yüzde 10 oranında daha avantajlı bir maliyet elde ettiler.

Beklentiler ve tavsiyeler!
Aşağıdaki grafikte 2015 yılından itibaren gerçekleşen sanayici profil maliyetleri ve önümüzdeki dönem için maliyet beklentilerini bulabilirsiniz: Enexion
 
Grafiğe göre PTF + YEKDEM üzerinden alım yapan son kaynak tedarik tarifesine mensup sanayiciler için maliyetler 260-270 TL/MWh seviyelerine yükselebilir.
Yükselen dolar kuru ile beraber yüksek brent petrol ve kömür fiyatlarıyla beraber yıl sonuna doğru doğalgaz ve elektrik tarifelerine yeni bir artış gerçekleşebilir. Bu durumda PTF + YEKDEM maliyetlerinin yılın geri kalanı için 260 TL/MWh üzerine çıkarak sanayiciyi zor durumda bırakabilir.
Bu nedenle PTF + YEKDEM formülü üzerinden tedarik gerçekleştiren sanayicilere açık pozisyonlarının en azından bir kısmını kapatmalarını tavsiye ediyoruz. Böylece değişken PTF ve YEKDEM maliyetlerinden etkilenmeyecekler ve maliyet öngörüsüne kavuşacaklardır.
2016 yılından 2017 yılına yüzde 20 yükselen ve 2017 yılından 2018 yılına ise yüzde 23 oranında yükselmesi beklenen enerji maliyetleri enerjiyi sanayici için en önemli gündem haline getiriyor.
Son kaynak tedarik tarifesi limitinin aşağıya çekilmesi durumunda bir çok sanayici bu yükselen maliyetlere maruz kalabilir.
Bu nedenle sanayicilere pozisyonlarını korumaları ve yükselen maliyetlerden minimum oranda etkilenmeleri için Enexion olarak aşağıdaki tavsiyelerde bulunmak isteriz:
Enerji maliyet beklentilerinin analiz edilerek aksiyon alınması,
– Alternatif tedarik opsiyonlarının göz önünde bulundurularak enerji tedarik stratejisinin oluşturulması,
– Enerji maliyetlerinde ortaya çıkabilecek kötü durum senaryoları için vaka analizi ve enerji bütçe projeksiyonlarının gerçekleştirilmesi,
Yerinde üretim sistemlerinin avantaj-dezavantajlarının iyiyce araştırılarak olası yatırımların bir enerji uzmanı gözetiminde analiz edilmesi,
Yenilenebilir enerji yatırımları için olası kaynakların gözden geçirilmesi ve yatırımların bir enerji uzmanı gözetiminde analiz edilmesi.
UNGC
Comminty Member
Womens Empowerment Principles
EPD

Copyright 2023 - İçerik hakları saklıdır.