Önerilen paket, büyük fosil yakıt şirketlerinin yükselen enerji fiyatlarından elde ettikleri beklenmedik karlara yönelik vergilendirme, düşük maliyetli elektrik şirketlerine tavan fiyat ve blok (AB bloğu) genelinde elektrik kullanımında bazı kesintiler uygulanması konularını içeriyor.
Von der Leyen açıklamasında, AB’nin bir süredir yükselen enerji fiyatlarına tavan fiyat getirilmesine yönelik ‘acil ve geçici’ çözümler için çabaladığını ve önerilen taslakla, rüzgâr ve güneş çiftlikleri ve nükleer santrallerin elektrik üretmek için elde ettikleri gelir üzerinden €180/MWh üst sınırla karşı karşıya kalabileceğini belirtti.
Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle daha da alevlenen, 10 kattan fazla artış gösteren elektrik fiyatları ile enflasyonu yükselten, endüstrileri kış öncesinde üretimi durdurmaya ve faturaları yükseltmeye zorlayan enerji krizi, Avrupa’daki hükümetleri milyarlarca avro harcamaya zorladı. Bu öneri paketi, fosil şirketlerden toplanabilecek vergilerle 140 milyar avrodan fazla gelir elde etmeyi öngörürken, krizden etkilenen işletmelerin enerji faturaları için gereken nakit kaynağın toplanmasını ve krizin etkilerinin hafifletilmesini hedefliyor. Ayrıca, likidite sıkışıklığı yaşayan şirketlere yardımcı olmak için enerji piyasalarındaki teminat şartlarını değiştirme planları üzerinde de çalışmalar sürüyor.
Şu an ortalama yüzde 84 doluluk oranında seyreden AB gaz depoları kış öncesi sağlıklı bir seviye olsa da kış boyunca ülkelerin enerji güvenliğini tehdit edebilir ve bu da blok geneline yayılabilecek enerji kesintilerini beraberinde getirebilir. Bu noktada Komisyon, Rusya'daki gaz fiyatlarını sınırlamaya yönelik planından geri adım atmak zorunda kaldı ve AB ülkeleri alınan bu aksiyon karşısında bölünmüş durumda. ABD ve Katar’dan gelen LNG miktarıyla (artan oranda) da değişen gaz pazarında Hollanda TTF’inden daha temsili bir gaz fiyatı oluşturulması ve paralelinde tüketicilerin düşük maliyetli yenilenebilir kaynaklardan yararlanmalarını sağlamak için “gazın elektrik fiyatı üzerindeki baskın etkisini ayrıştırma” ihtiyacının doğması Komisyon tarafından vurgulandı.
AB ülkeleri Komisyon’un önerisi karşısında gerekli müzakereleri yapıp, nihai kararı vermek durumunda kalacak. AB enerji bakanları 30 Eylül tarihinde bu gelişmelere istinaden bir toplantı gerçekleştirecek.