YEKDEM’siz elektrik son mu buluyor?

23.03.2023

 

YEKDEM ile ilgili olarak yayınlanan değişiklik taslağına göre “bir üretim tesisinin ve varsa barasına bağlı tüketim tesislerinin ilgili fatura dönemindeki bu üretim tesisine ait uzlaştırmaya ilişkin net çekiş miktarı da birinci fıkrada belirtilen ödeme yükümlülüğü oranı hesabında dikkate alınır” maddesi eklenmiştir.

 

Taslaktaki bu maddenin kabul edilmesi durumunda üretim lisansı ile YEKDEM bedeli ödemeden elektrik tedariği gerçekleştirme haklarını kaybedeceklerdir.

Bu nedenle olası bir değişiklik YEKDEM ödeyen kullanıcıların artması nedeniyle YEKDEM birim maliyetlerinde yüzde 10-15 arasında bir düşüşe, öte yandan daha önceden üretim lisansına sahip olup YEKDEM bedeli ödemeyen şirketlerin elektrik maliyetlerinin yaklaşık yüzde 20 oranında artmasına neden olacaktır.

 

Peki sanayiciler ne yapmalı?

Burada (PTF +YEKDEM) formülü üzerinden tedarik gerçekleştiren şirketlere önerimiz YEKDEM pozisyonlarını da ikili anlaşmalar ile veya dolar hedging yaparak kapatmalarıdır. Aksi takdirde riskli kur ve değişken yenilenebilir üretim nedeni ile dalgalı ve öngörülemez YEKDEM maliyetlerine maruz kalacaklardır.

UNGC
Comminty Member
Womens Empowerment Principles
EPD

Copyright 2023 - İçerik hakları saklıdır.