Uluslararası Enerji Ajansının (UEA) Elektrik Piyasası Raporu'na göre, 2022 yıl sonu için nükleerden elektrik üretiminde bu yıl yüzde 3 azalış öngörülüyor. Buna rağmen, düşük karbonlu elektrik üretiminin toplamda yüzde 7 artacağı ve fosil yakıtlardan elektrik üretiminde yüzde 1'lik düşüş sağlayacağı hesaplanıyor.
Düşük karbonlu kaynaklardan üretimin artması ve talepteki yavaşlamayla, elektrik sektörü kaynaklı karbon emisyonlarının yüzde 1 azalması bekleniyor. Böylece, küresel elektrik sektöründen kaynaklanan karbon emisyonları 2021'de ulaştıkları tüm zamanların en yüksek seviyesinden düşmüş olacak.
Karbon emisyonlarındaki düşüş, dünyada ve özellikle Avrupa'da Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası doğal gaz tedariğinde yaşanan kısıtlar nedeniyle kömür tüketiminin arttığı bir dönemde görülecek.
Kömürden elektrik üretiminin bu yıl Avrupa'nın kullanımının etkisiyle artması beklenirken, doğal gazdan elektrik üretiminin yüksek fiyatlara bağlı olarak yüzde 2,6 düşmesi bekleniyor.
Avrupa, Rus fosil yakıt ithalatına olan bağımlılığını, temiz enerji geçişini hızlandırarak azaltmaya hazırlanıyor. Avrupa Komisyonu'nun REPowerEU planının uygulanması, önümüzdeki dönemde yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygınlaşmasını büyük ölçüde hızlandıracaktır. Yeşil enerji kaynaklarının, AB brüt enerji tüketimindeki paylarının 2020'den 2030'a kadar iki katına çıkarılması planlanmaktadır.
Ukrayna'da başlayan savaş, yüksek enerji fiyatları, arz zincir aksaklıkları ve yüksek enflasyon, kısa vadeli ekonomik büyüme tahminlerinde aşağı yönlü revizyonlara yol açtı.
2022'nin ilk yarısında Avrupa'da gaz fiyatları 2021 yılının aynı dönemine göre 4 kat, kömür fiyatları ise 3 kat yükseliş gösterdi. Bu durum piyasa toptan elektrik fiyatlarının birçok ülkede 3 kattan fazla artmasına neden oldu.
2023 için tahminlerini etkileyen ana belirsizlikler; elektrik talebi ve üretim dengesi endişesi, fosil yakıt fiyatları ve küresel ekonomideki dalgalanmalar olarak görülmektedir. 2022 ortası itibariyle, 2023'te küresel elektrik talebi artışı, bu yıl olduğuna benzer bir oranda kalacak. Yüzde 8'lik güçlü yenilenebilir enerji büyümesi ve toparlanması beklenen nükleer bazlı üretim, bazı gaz ve kömür kaynaklı santrallerin yerini alabilir.
Uluslararası Para Fonu (IMF) Küresel GSYİH için büyüme tahminlerini 2022 ve 2023 için %3,6'ya düşürdü (2022 için %4,9 ve 2023 için %3,6 idi). Dünya Bankası haziran ayında 2022'den 2024'e yıllık sadece %3'lük bir büyüme öngördü. 2022 sonuçlarındaki azalma esas olarak yüksek enerji fiyatlarının yol açtığı yüksek enflasyondan, tedarik zincirinden ve özellikle Rus fosil yakıtlarındaki kesintiler ve üretim sektörünün bu fosil yakıtlara bağımlılığı neden olmaktadır.
Türkiye, mutlak olarak 2021'de en yüksek talep artışına sahip olan ülkeydi. (%8) 2022’de düşük ekonomik büyüme nedeniyle, talep artışı ilk yarıda yaklaşık yüzde 2,8'e düştü.
Firmanızı sürekli güncel tutmak ve daha fazla bilgi için bizlere ulaşabilirsiniz.