Entegre Raporlama

Entegre Raporlama

Entegre Raporlama

Küresel Raporlama İnisiyatifi (GRI) ve Uluslararası Entegre Raporlama Konseyi (IIRC) gibi uluslararası kuruluşlar tarafından belirlenen standartları rehber alarak entegre raporu hazırlama yolculuğunda size rehberlik ediyoruz.

Uzun yıllara dayanan deneyimimiz ile, organizasyonların finansal, sosyal, çevresel ve yönetişim (ESG) alanlarındaki performanslarını bütünsel bir şekilde sunmayı amaçlıyoruz.

20

+

yıl tecrübe

300

+

müşteri

500

+

proje

Entegre Raporlama Nedir?

Entegre raporlama, bir şirketin yatırımcılarına ve bütün paydaşlarına zaman içinde geliştirdiği değeri sunan, finansal veya finansal olmayan bütün unsurları kapsayan bir raporlama türüdür. Bu raporlama modeli, kuruluşun içinde yer aldığı dış çevre bağlamında stratejilerini, yönetimini, performansını ve gelecekten beklentilerinin nasıl değer yarattığının bir göstergesi olarak kabul edilir. Bu kapsamda ise entegre raporlama yapan şirketler, sektörde bir adım ön plana çıkar.

Entegre Raporlama Yapmak Neden Gereklidir?

“Entegre raporlama nedir? Entegre raporlama, bir organizasyonun finansal performansını değerlendirmenin ötesinde, sürdürülebilirlik, sosyal sorumluluk ve şirketin genel performansına dair bilgileri bir araya getiren bir raporlama yaklaşımıdır. Entegre raporlama ile şirketler, ekonomik risklerin yanı sıra sürdürülebilirlik risklerini de gözlemler ve daha iyi risk analizi yapma avantajı elde ederler. Finansal veya finansal olmayan bilgilerin ayrı şekilde analiz edilmesi üzerine doğacak maliyetlerin düşürülmesini sağlar. 

 

Entegre Raporlamanın Faydaları

Entegre raporlama yapmak; paydaşlar, yatırımcılar ve şirketler için birçok fayda sunan bir raporlamadır. Bu kapsamda sağladığı bir dizi fayda ise genel olarak aşağıdaki gibidir: 

Paydaşlar için Faydaları:

Paydaşlar (ortaklar), entegre raporlama ile şirketin uzun vadeli stratejilerini ve risk yönetimini değerlendirerek daha bilinçli kararlar alabilir. Bu süreçte paydaşlar için sürdürülebilirlik performansı, uzun vadede karar alma konusunda önemli bir etken olabilir. Bu raporlama modeli ile paydaşlar, kuruluşun performansını görerek hareket edebilirler.

Entegre raporlama, şirketin faaliyetleri, performansı ve etkileri hakkında şeffaf bir görünüm sağlar. Bu durum ise tüm paydaşların kuruluşa güven duymasını sağlayarak kurumsal itibarın güçlenmesine yardımcı olur.

Kuruluşun tüm paydaşlarını daha iyi tanımasını ve her bir paydaşıyla farklı bir iletişim yöntemi belirlemesini sağlayan bu raporlama modeli, paydaşlarla iletişimin güçlenmesini de mümkün kılar. Kuruluşun kendini ve yarattığı değeri paydaşlarına etkili bir şekilde anlatması, genç yeteneklerin de kuruluşları daha yakından tanıyarak çalışmak istedikleri kuruluşu belirlemelerini sağlar.

Yatırımcılar için Faydaları: 

Entegre raporlama, yatırımcıların uzun vadeli değer yaratma potansiyeli yüksek olan şirketleri değerlendirmelerine olanak tanır. Bu kapsamda sürdürülebilirlik performansı, yatırımcıların karar süreçlerinde önemli bir etken haline gelir. 

Ayrıca raporlama sürecinde kullanılan verilerin kalitesinin artmasını ve bu veriler arasında bağlantıların kurulmasını sağlar. Genel olarak entegre raporlama, yatırımcılar için güvenilir, bütüncül, standart ve karşılaştırılabilir veri sağlar.

Şirketler için Faydaları:

Finansal verilerin sosyal, yönetimsel ve çevresel verilerle birleştirilmesi kurumsal stratejilerin daha bütüncül bir yaklaşımla belirlenmesine olanak tanır. Bunun yanı sıra şirketlerin farklı faaliyet alanlarındaki performansının bağlantılı şekilde raporlanması, yönetim kurulunun kuruluş faaliyetlerini daha kolay takip edebilmesine yardımcı olur. Entegre raporlamanın şirketler için en önemli avantajlarından biri de kısa vadeli planlar yerine daha ileriye dönük, uzun vadeli bir bakış açısı sunmasıdır.

Entegre raporlama ile şirketler, tüm riskleri ele alarak etkili şekilde risk analizi yapma imkânı elde ederler. Bu raporlama modeli, şirketin farklı departmanlarının işbirliği yapmasını da sağlar.  Genel olarak entegre raporlama, kuruluşun dış paydaşlarla olduğu kadar çalışanlarıyla da iletişimini de güçlendirir. Değer yaratarak bu değerin çalışanlara aktarılması, hedeflerin daha iyi anlaşılmasını ve çalışanların süreçlere dahil olmasını sağlar. Bu durum çalışan motivasyonunu ve bağlılığını artırır. Maliyet azaltımı, operasyonel verimlilik, marka değeri ve inovasyon ile şirketler rekabet avantajı elde edecektir.

Entegre Raporlama Nasıl Hazırlanır?

Entegre raporlama, bir şirketin finansal, sosyal, çevresel ve yönetişim (ESG) performansını içeren kapsamlı bir raporlama süreci olarak ele alınır. Hazırlama sürecinde uygulanması gereken adımlar ise aşağıdaki gibidir:

Başlangıç Belirleme: Entegre raporlama sürecinin başlangıcında, şirketin amaçları ve hedefleri belirlenmelidir. Bu süreçte paydaşlar, raporun kapsamı ve hedef kitlenin belirlenmesi son derece önemlidir.

Veri Toplama: Şirketin, finansal ve finansal olmayan verilerinin toplaması ve analiz edilmesi adımıdır. Finansal verilerin yanı sıra sosyal, çevresel ve yönetişim performansını ölçmek için gerekli verilerin sağlanması ve analiz edilmesi gerekir.

Rapor Hazırlama: Toplanan veriler ile standart doğrultusunda entegre rapor hazırlanır. Bu süreçte, şirketin sürdürülebilirlik çabaları, stratejileri ve sonuçları açıkça ifade etmelidir.

Performans Göstergeleri ve Ölçütler: Entegre raporlamada, şirketin belirlediği hedeflere ulaşmak için performans göstergeleri ve ölçütler belirlenmelidir. Bu göstergeler, şirketin finansal ve sürdürülebilirlik hedeflerine ne kadar yaklaştığını ölçmek açısından son derece önemlidir. 

Raporlama Standartlarına Uyum: Entegre raporlama aşamasında, Global Reporting Initiative (GRI), Uluslararası Entegre Raporlama Konseyi (IIRC) gibi uluslararası standartlara uyum sağlamak gerekir. Bu standartlar, raporlamanın tutarlı olmasına olanak tanır. Ayrıca, şirketlerin raporlama süreçlerinin şeffaf ve güvenilir olmasını mümkün kılar.

Denetim ve Paylaşım: Entegre raporlama, şirketin iç veya dış denetim süreçlerine dahil olmalıdır. Bu durum, raporun doğruluk ve güvenilirlik açısından değerlendirilmesine yardımcı olur. Rapor, ilgili tüm paydaşlar ile paylaşılmalıdır. Bu şekilde paydaşlar, şirketin sürdürülebilirlik performansını daha iyi anlayabilirler.  Ayrıca rapor, şirketin web sitesinde yayınlanabilir, yatırımcı sunumlarında kullanılabilir ve diğer iletişim kanalları üzerinden paydaşlara gönderilebilir. 

Entegre raporlama, şirketlerin sürdürülebilirlik performansını şeffaf bir şekilde paydaşlarına sunmalarına olanak tanır. Bu durum, şirketlerin uzun vadeli değer yaratma potansiyellerini artırmalarına da yardımcı olur.

Türkiye' de Entegre Raporlama

Entegre raporlama Türkiye’de iş dünyasının entegre raporlama konusuna bakışını, mevcut kurumsal raporlama uygulamalarını, şirketlerin konuya ilişkin gelecek beklentilerini ve yönelimlerini ortaya koymayı hedefler. Genel olarak Türkiye’de entegre raporlamada potansiyel tüm paydaş gruplarının görüşleri yer alır. Böylece paydaşların algı ve beklentileri de kapsamlı şekilde incelenerek rapora aktarılır. Türkiye’de kurumsal raporlama; strateji, politika ve yol haritasının oluşturulmasına öncülük edebilecek ilk çalışma olma niteliğindedir. 

Türkiye’de entegre raporlama yapmak zorunlu mu? Türkiye'de entegre raporlama yapmak zorunlu değildir. Ancak, bazı büyük ölçekli ve kamuya açık şirketler, kurumsal yönetim ilkeleri veya uluslararası piyasa gereklilikleri doğrultusunda entegre raporlama yapmayı tercih eder.

Entegre Raporlamaya Nasıl Destek Oluyoruz?

Enexion Group olarak, Entegre raporlama sayesinde organizasyonların uzun vadeli değer yaratma stratejilerini, risk yönetimi uygulamalarını ve sürdürülebilirlik çabalarını paydaşlara daha geniş bir bakış açısı sunarak etkili bir şekilde iletmelerine katkı sağlıyoruz. Küresel Raporlama İnisiyatifi (GRI) ve Uluslararası Entegre Raporlama Konseyi (IIRC) gibi uluslararası kuruluşlar tarafından belirlenen standartları rehber alarak, değer yaratma yeteneklerinizle ilgilenen paydaşlarınıza özenle hazırlanan raporlar sunuyoruz.

 

Neden Enexion Group?

Analiz ve Planlama

İşletme ihtiyaçlarını detaylı bir şekilde analiz eder ve entegre raporlama sürecini optimize etmek için bir plan oluştururuz.

Uygulama ve Entegrasyon

Çözümlerimizi etkili bir şekilde uygular, işletmenin mevcut sistemleriyle uyumlu entegrasyonlar sağlarız.

Eğitim ve Destek

Kullanıcıları eğitir ve sürekli destek sağlarız, böylece müşterilerimiz çözümlerimizi etkili bir şekilde kullanabilmesine ve herhangi bir sorunla karşılaştıklarında hızlıca yardım alabilmesine olanak sağlarız.

Hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgilendirme ve teklif talebi için

Lütfen Bilgi ve Teklif Formunu Doldurun
  • SASA Polyester Sanayi A.Ş.

    "...Enexion Group; şirketimize karbon ayak izi azalma ve sürdürülebilirlik adına yürütmekte olduğumuz çalışmalarımızı paydaşlarımıza aktarma konusunda da SASA Polyester’in çözüm ortağı olmuştur. Tüm sorularımıza her zaman hızlı yanıt veren Enexion, ekibimizi detaylı bilgilendiriyor ve amacımıza hızlı ulaşmamızı sağlıyor. Birlikte uzun soluklu çalışmalarımız sonucunda, Enexion Group'un stratejisi ve araçlarıyla artık kapsamlı karbon ayak izi azaltma stratejilerine ve net bir yol haritasına sahibiz...."
  • Brisa Bridgestone Sabancı Lastik San. ve Tic. A.Ş.

    "...Brisa olarak 2020 yılında başlattığımız “Düşük Karbon Ekonomisine Geçiş” sürecimizde Enexion Group ile çalışıyoruz. Yol haritamızda önemli kilometre taşlarını oluşturan stratejik yol haritamızda özellikle mevzuatları, regülasyonlar ve maliyet analizlerini göz önünde bulundurarak profesyonellikleriyle katkı sağlayan tüm Enexion Group ekibine teşekkür ederiz...."
  • Cevher Jant Sanayii A.Ş.

    "...Enexion Ekibi, tüm projelerimizde beklentilerimizin ötesine geçerek, şirketimizin bilgi ve farkındalığımızın artmasını sağlamış; şirketimize, iş süreçlerimizde sektör trendleri, regülasyonlar ve tedarik zincirimizin geliştirilmesi konusunda bütüncül perspektifler sunarak, paydaşlarımızla etkili iletişim kurabilmemiz için rehberlik etmiş önemli katkılar sağlamıştır. Karbon emisyonu, yenilenebilir enerji yatırımları ve sürdürülebilirlik konusunda 360° hizmet sunan Enexion Group ile uzun süreli ve verimli iş birliğimize, yeni projelerimiz ile devam ediyoruz...."
  • İnci Holding

    "...Şirketimizin stratejik hedefleri doğrultusunda, Enexion Group ile İnci Holding ve Holding şirketlerimiz için “karbon ayak izi ölçümü”, “karbon azaltım hedef belirleme” ve “karbon azaltım hedeflerimize ulaşmamız için stratejik yol haritası” konularında çalışmış bulunuyoruz. Çalışmalarımız sırasında Enexion Group ile hedeflediğimiz başlıklarla birlikte güncel gelişimlerini de kapsayan bilgilendirme ve farkındalık seminerleri (eğitimleri) düzenlenmiştir. Tüm bu çalışma sürecinde Enexion Group, tecrübesi ve etkili know-how aktarımı ile verimli sonuçlara ulaşmamıza destek olmuştur. Kendilerine bu süreçte verdikleri destekler için teşekkür ederiz...."
  • JTI Tütün Ürünleri San. A.Ş.

    "...Şirketimizin karbon hedefleri doğrultusunda “stratejik yol haritası” hazırlayarak ihtiyaç analizi ile şirketimizin rekabet kabiliyetini geliştirmesi konusunda çalıştığımız Enexion Group’un uzman ekibin tecrübesi ve etkili know-how aktarımı ile oldukça verimli sonuçlara ulaştık. Enexion Group, şirketimizin karbon hedeflerimize nasıl ulaşmamız gerektiği konusunda şirketimize doğru alana yönlendirilmesine destek oldu...."
  • MAN Türkiye A.Ş.

    "...MAN Türkiye A.Ş. firması olarak 2020 yılında başlattığımız “Sıfırı Karbon Yol Haritası” çalışmaları kapsamında Enexion Group olarak; yeşil enerji yatırımları, yeşil enerji sertikaları ve yeşil enerji tedarik alternatifleri, yeşil enerji dönüşüm yol haritası alternatifleri ve maliyet çalışmaları danışmanlık hizmetleri ile vermiş olduğunuz önemli katkılar için teşekkür ederiz...."
  • Jotun Group

    "...Enexion Group’un güçlü iletişim yeteneği ve profesyonel yaklaşımı ile gerçekleştirilen interaktif eğitim sürecinde konuları ele alma yöntemleri ile bizlere yeni bakış açısı kazandırmış ve farkındalığımızı artırmıştır...."
  • ASAŞ Alüminyum San. Tic. A.Ş.

    "...Disiplinli ve düzenli çalışma sistemiyle, ASAŞ Alüminyum’un enerji maliyetlerini düşürme konusunda katma değer sunan Enexion Group’un ile gelecekte de birçok projeyi birlikte gerçekleştirmeyi umuyoruz. Bağımsız ve çıkar çatışması olmayan bir kurum olması Enexion Group’u tercih etmemizin en büyük nedenlerindendir...."
  • Bericap Kapak San. A.Ş.

    "...Enexion Group’un tecrübeli ve dinamik ekibi, toplam enerji maliyet analizi yaparak, riskleri ve tasarrufları belirleyerek enerji karnemizi çıkardı. Enexion Group sayesinde piyasadaki son gelişmeleri yakından inceleyebiliyor, en iyi şekilde fırsatlardan yararlanıp, risklerden kaçınıyoruz...."
  • Alpplas Endüstriyel Yatırımlar A.Ş.

    "...Enexion Group’un enerji piyasası ve enerji maliyetle kalemleri konusundaki bilgisiyle enerji maliyetlerimizi stratejik değerlendirerek tasarruflarımızı belirlerdik. Enexion Group, liberal enerji piyasasındaki fırsatları şirketçe değerlendirebileceğimiz güvenilir bir firmadır...."
  • TPI Composites

    "...Şirketimizin stratejik hedefleri doğrultusunda “Yenilenebilir Enerji Yatırım Stratejileri” hizmeti ile farklı yatırım modellerinin analizi ve karşılaştırması ve sözleşme yönetimi noktasında uzun yıllardır sektör tecrübesi olan Enexion Group Türkiye ekibi ile çalıştık. Yenilenebilir Enerji Yatırım Stratejileri ile bir yatırım modelleri arasındaki maliyet farklılıkları ve mevzuatlar kapsamındaki durum ve olası beklentiler ile ilgili uzman desteğini sunarak iş modelimizin gelişimine katkılarını sunan Enexion Group Türkiye ekibine teşekkür ederiz..."
  • AirTies Technology

    "...Şirketimizin stratejik sürdürülebilirlik yolculuğunda, SBTi karbon ayak izi hedeflerimiz ve sürdürülebilirlik uygulamalarını ortaya koymak amacıyla Enexion Group ekibi ile çalıştık. Tüm çalışma süreçlerini titizlikle yöneten, gerekli tüm aksiyonları alan Enexion Group ekibinin karbon emisyonları ve sürdürülebilirlik konularında sağladıkları profesyonel hizmetleri ve uzman görüşleri için kendilerine teşekkür ederiz..."
    CDP - Karbon Saydamlık Projesi

    CDP - Karbon Saydamlık Projesi

    Dünya iklim değişikliğinin etkilerinin daha fazla farkına vardıkça, şirketler sera gazı emisyonlarını azaltmak ve iklim değişikliğinin etkilerini hafifletmek için harekete geçme konusunda artan bir baskı altına

    Devamını Oku
    Refinitiv ÇSY Değerlendirmesi

    Refinitiv ÇSY Değerlendirmesi

      Enexion Group olarak; “sektör lideri” hizmetlerimiz ve “360° derece” yaklaşımız ile tüm dünyada kabul gören ve giderek önem kazanan Refinitiv değerlendirme süreçlerinde şirketinizin ESG skorlarının iyileştirilmesinde

    Devamını Oku
B-Corp
UNGC
Womens Empowerment Principles
Comminty Member
EPD

Copyright 2023 - İçerik hakları saklıdır.